0 تا 100 مراحل ساخت یک تابلو برق
مهم ترین قابلیتهایی که یک تابلو برق باید داشته باشد در مقابل اضافه ولتاژ و اصافه جریان و ولتاژ نامی را برخوردار باشد. ساخت یک تابلو برق فرآیندی سخت و تخصصی است که نیازمند دانش فنی و تجهیزات مناسب میباشد. در ادامه مراحل کلی ساخت یک تابلو را شرح میدهیم:
طراحی نقشه ایزومتریک تابلو
طراحی یک نقشه مورد نیاز از تابلو برق که از فرآیند تولید نیاز مصرف کننده را برطرف کند. این مرحله شامل طراحی نقشههای دقیق از تابلو برق است که شامل نیازهای برق، مشخصات تجهیزات، و ویژگیهای ایمنی میشود.
برش کاری، جوشکاری، خم کاری و سوراخ کاری بدنه تابلو برق
در این مرحله، بدنه تابلو از فولاد ضد زنگ طراحی میشود و شامل برش، جوشکاری، خمکاری و سوراخکاری قطعات بدنه است. بدنه معمولاً از ورقهها با ضخامت مختلف ساخته میشود. بدنه تابلو باید جوری طراحی شود که در زمان توسعه مشکلی برای کاربران به وجود نیاورد.
رنگ کاری بدنه
پس از آماده شدن بدنه، آن را رنگ میکنند تا از زنگزدگی و خوردگی محافظت شود. این مرحله شامل چربیزدایی، زنگزدایی، فسفاتهکاری و عایقکاری است.
مونتاژ اسکلت و بدنه اصلی تابلو برق
در این مرحله، بدنه و اسکلت داخلی تابلو برق مونتاژ میشود و قطعات مختلف نگهدارنده، تجهیزات الکتریکی در آن جاسازی میشوند.
مونتاژ قطعات و تجهیزات الکتریکی تابلو
مونتاژ قطغات باید طبق نقشه جانمایی صورت گیرد. قطعات الکتریکی که در تابلو مورد استفاده قرار میگیرد باید از نظر کیفی و استاندارد مورد تأیید کارشناس کنترل کیفیت قرار بگیرد. در این مرحله، تجهیزات الکتریکی مانند رلهها، کنتاکتورها، پریزها، کلیدهای قطع و وصل جریان، تابلوهای نمایشگر و چراغها بر روی تابلو نصب میشوند.
سیم کشی و شینه گذاری
بعد از مونتاژ قعات تابلو، سیمکشی بین تجهیزات و شینهگذاری برای انتقال جریان برق انجام میشود. رنگ سیمهای مورد استفاده از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا بیان کندده سطح ولتاژ سیم در تابلو هست. برای هر سیم هم از یک برچسب به عنوان (label) استفاده میشود که در صورت بروز خطا، عیبیابی ساده و راحت باشد.
تست و کنترل کیفیت تجهیزات تابلو
تست و کنترل کیفیت تابلو برق از مهم ترین و حساس ترین مرحله ساخت ساخت تابلو صنعتی اسست که با در نظر نگرفتن آن باعث وجود خسارتهای جانی و مالی میشود.
مراحل تست و کنترل تابلو در دو بخش کنترل مونتاژ بدنه و کنترل مونتاژ الکتریکی صورت میگیرد. مرحله کنترل مونتاژ بررسی کامل قطعات و تجهیزات از لحاظ نصب و محل قرار گرفتن آنها در تابلو بر اساس نقشه جانمایی انجام میشود. در مونتاژ الکتریکی کلیه اتصالات مدار فرمان، تجهیزات الکتریکی، شینهها و اتصالات زمین است. در نهایت، تابلو تست میشود تا از عملکرد صحیح و ایمنی آن اطمینان حاصل شود.
دانش و مهارتهای لازم برای ساخت یک تابلو برق
- آسنایی با اصول و مبانی برق شامل مدارهای الکتریکی، سیستمهای قدرت و الکترونیک
- توانایی طراحی نقشههای برای تابلو ایزومتریک و جانمایی
- آشنایی با استانداردهای ملی و بین المللی مربوط به تابلو برق
- تسلط به نرم افزارهای طراحی مانند ایپلن و اتوکد
- توانایی مدیریت پروژه از مرحله طراحی تا نصب و راه اندازی
- توانایی شناسایی و مدیریت خطرات الکتریکی در محیط کار
- درک صحیح از اصطلاحات برقی